Avaleht

Praktika: õhkutõusurada tulevikutalentidele

Miltton New Nordics OÜ pälvis „Parim praktika 2023“ konkursil parima väikeettevõtte praktikakoha tiitli. Fotol praktikaprogrammi koordinaatorid Silvia Säinast ja Anni Vahtras. Foto Meeli Küttim
Miltton New Nordics OÜ pälvis „Parim praktika 2023“ konkursil parima väikeettevõtte praktikakoha tiitli. Fotol praktikaprogrammi koordinaatorid Silvia Säinast ja Anni Vahtras. Foto Meeli Küttim

Praktika mängib otsustavat rolli ametiõppijate vajalike tööoskuste arendamisel. Parimad tulemused saavutatakse siis, kui praktikakohad ja -struktuur on hoolikalt läbimõeldud ning praktikantidel on võimalus oma tegevusi kooskõlastatult ellu viia. Süsteemsed praktikaprogrammid mitte ainult ei aita praktikantidel arendada olulisi oskusi, vaid loovad ettevõtetele eeldused end atraktiivsema tööandjatena positsioneerida ja parimaid talente oma meeskondadesse meelitada.

Seda kinnitab ka 2024. aasta Instari tööootuste ja tööandja maine uuring, mille kohaselt on tudengite töökoha valikul esmatähtsad aus ja võrdne kohtlemine ning konkurentsivõimeline töötasu. Samuti tõstavad tudengid esile praktikaprogrammide ja töötajate soovituste olulisust, mis tõstavad ettevõtte mainet.

Seega loovad hästi struktureeritud praktikaprogrammid kasu mõlemale osapoolele – need aitavad organisatsioonidel arendada ja leida tulevikutalente, tugevdada tööandjabrändi ning pakuvad noorele inimesele kogemusi ja võimalust siseneda tööturule kindlama ja konkurentsivõimelisema stardipositsiooniga.

Miltton New Nordicsi praktikaprogramm Lendstart

Miltton New Nordics OÜ pälvis Eesti Tööandjate Keskliidu „Parim praktika 2023“ konkursil parima väikeettevõtte praktikakoha tiitli tänu oma praktikaprogrammile Lendstart. See programm pakub nii praktilisi kogemusi kui ka võimalust kasvada koos ettevõttega nii noortele kommunikatsioonivallas alustavatele professionaalidele, kui ka uusi väljakutseid ja karjääripööret teha soovijatele.

Praktikantide kaasamine igapäevaellu

Silvia Säinast, Miltton New Nordics konsultant ja Lendstardi praktikaprogrammi koordinaator, rõhutab praktikantide aktiivset osalemist ettevõtte igapäevaelus. Neljakuuline programm sisaldab kuuenädalast aktiivset tööperioodi ja töötubasid Milttoni kõikide tiimide poolt. Töötubade eesmärk on kasvatada arusaama Milttoni terviklikust toimimisest, võimaldades praktikantidel saada põhjalik ülevaade teiste tiimide tegemistest ja agentuuri igapäevaelust. „Võtame iga praktikanti võrdväärsena ning püüame teda võimalikult palju kaasata meie tiimi tavapärasesse tööellu,” märgib Säinast.

Igal aastal viiakse läbi ka üks ühine praktikantide projekt, nagu näiteks Arvamusfestivali poliitikaala organiseerimine, kus praktikandid saavad proovile panna oma oskused suurürituse korraldamisel.

Lisaks on pea igal aastal mõnel praktikandil võimalus tööd Milttonis jätkata. „See on suur väärtus praktikandile, kes saab oma karjääritee alguses võimaluse töötada Eesti ühes juhtivas nõustamisagentuuris,“ räägib Säinast. Samuti on see kasulik ka ettevõttele ja selle meeskonnale, kes saab juurde värskete mõtetega tiimiliikme, keda on neil olnud võimalus nelja kuu jooksul koolitada ja juba tundma õppida.

Mitmekülgne ja kaasav juhendamine

Lendstart praktikaprogramm on avatud lisaks tudengitele ka karjäärimuutjatele. Iga praktikant saab endale mentori, kes toetab ja juhendab praktikanti kogu praktika vältel ning aitab tagada mõlema osapoole ootuste selge juhtimise. Mentorid vastutavad praktikandi tööülesannete ja töövoo planeerimise eest, annavad regulaarset tagasisidet ja kaasavad praktikante mitmesugustesse ülesannetesse, et tagada neile laiapõhjaline kogemus. „Me ei piira praktikante ainult oma mentori töödega, vaid julgustame neid osalema ka teiste tiimiliikmete tegevustes,“ selgitab Säinast.

Programmi suurima väärtusena näeb Säinast seda, et see võimaldab ettevõttel „ise välja koolitada valdkonna uut verd ja arendada sellega oma tiimi“. Ta rõhutab ka, et mitmekesisus rikastab kollektiivi ja värske ning noor veri aitab sellele kaasa.

Tööandjabrändi tugevdamine läbi väärtusliku praktikakogemuse

Praktikantide kaasamisel on oluline pidada meeles ja veenduda, et organisatsioonis on piisavalt ressursse – nii inimesi, aega, kui ka teadmisi. Praktikaprogramm peab olema läbimõeldud, siin ei tohiks jääda midagi juhuse hooleks. Praktikandi teekond peab olema sisukas ja toetatud ning pakkuma reaalset väärtust. Praktkant peab tundma, et ta on teistega võrdväärne ja kogu meeskonna poolt oodatud.

Selleks toimub Milttonis igal kevadel enne uue praktikandigrupi saabumist mentorite ettevalmistus. See hõlmab erinevate rutiinide paika panemist, ootuste juhtimise tööriistade tutvustamist ja kvaliteetse mentorsuhte põhimõtete läbivaatamist. Mentorid annavad praktikantidele regulaarselt tagasisidet iganädalaste vestluste kaudu. Praktika lõpus toimuvad tagasisideintervjuud, mille käigus kogutakse tagasisidet ja analüüsitakse kogu praktikaprotsessi. „See võimaldab meil oma programm parandada ja edasi arendada,“ räägib Säinast.

Kvaliteetne praktikakogemus loob tugeva aluse sellele, et praktikant tunneks end organisatsioonis väärtustatuna ja motiveerituna, mis suurendab tõenäosust, et ta soovib ka edaspidi organisatsioonis karjääri jätkata. Lisaks aitab see tugevdada tööandja brändi, sest positiivne kogemus paneb praktikandi organisatsiooni soovitama ka teistele, kujundades nii ettevõtte mainet atraktiivse ja hooliva tööandjana.

Soovitused teistele ettevõtetele

Ka need ettevõtted, kes siiani pole süsteemselt praktikante kaasatud, võiksid kaaluda selle sammu astumist. Säinast toob esile kolm olulist põhjust, miks praktika on ettevõttele kasulik: „Esiteks on see seotud sotsiaalse vastutusega, millele võiks ja peaks iga ettevõte tähelepanu juhtima. Teiseks annab praktika ettevõttele võimaluse ise välja koolitada valdkonda uut verd ja arendada seeläbi ka uusi tiimiliikmeid. Ning kolmandaks – kui töökuulutustes otsitakse kogemustega inimesi, siis ettevõtted ongi need, kes seda kogemust pakkuda võiksid.“

Osale "Parim praktika 2024" konkursil!

Tööandjate keskliit kutsub “Parim praktika 2024” konkursile

Kutsume ka tänavu märkama ja tunnustama tublisid tööandjaid ja õppureid, kes 2023/2024 õppeaastal praktikaalase tegevusega silma paistsid ja paljudele teistelegi eeskujuks olid! “Parim praktika 2024” konkursile on võimalik esitada parima praktikakoha ja parima praktikandi kandidaate kuni 30. september 2024.

Parima praktikakoha kandidaatideks saavad organisatsioonid (sealhulgas ka iseennast), kutseõppeasutused ja kõrgkoolid esitada organisatsioone, mis on 1.09.2023 – 31.08.2024 õppeaasta jooksul pakkunud praktikavõimalusi kutseõppuritele ja/või üliõpilastele. Kandidaadi esitamisel on oluline põhjalikult kirjeldada ning selgitada, kuidas ja mille poolest on antud organisatsioonis praktika hästi korraldatud. Siinkohal ei ole tähelepanu keskmes praktikantide arv, vaid eelkõige nende arendamisel tehtava töö kvaliteet ja mõju.

Parima praktikandi kandidaate saavad esitada organisatsioonid, mis on pakkunud õppeaasta 1.09.2023 – 31.08.2024 jooksul praktikakohti. Organisatsioon võib esitada igasse kategooriasse ühe kandidaadi. Kandidaatidena saab üles seada õppureid kutsekoolidest, rakenduskõrgkoolidest ja ülikoolidest, kes on sooritanud õppekavas ettenähtud praktika õppeaastal 1.09.2023 – 31.08.2024.

Tutvu konkursi tingimustega ja esita oma kandidaat parima praktikakoha ja parima praktikandi konkursile:

Liitu tööandjate uudiskirjaga

Uudiskiri jõuab teie postkasti üks kord kuus.

"(kohustuslik)" indicates required fields