Avaleht

SEB kogemus: praktikaga leiab tulevikutalendid ja kasvab konkurentsivõime

SEB Panga personali ja koolituse divisjoni direktor Margit Pugal. Foto: SEB
SEB Panga personali ja koolituse divisjoni direktor Margit Pugal. Foto: SEB

Praktika käigus välja töötatud ja edukalt turule toodud keskkonnasäästlikum pangakaart tõi SEB pangale mainekal turunduskonkursil hõbemuna. See kogemus näitab, et praktika on lisaks noortele kasulik ka ettevõttele, sest toob muuhulgas majja värskeid ja uuenduslikke ideid.

Hästi läbimõeldud ja süsteemsed praktikaprogrammid toetavad tulevikutalentide värbamist ja tugevdavad ettevõtete konkurentsivõimet. Positiivsed praktikakogemused mängivad võtmerolli noorte tööturule sisenemisel ja edasisel karjääriteel, aidates organisatsioonidel hoida atraktiivsete tööandjatena positsiooni ning leida turult parimaid talente, selgub SEB panga kogemusest.

Praktikakohtade pakkumine annab tööandjale mitmekesiseid võimalusi, alates tulevikutalentide kaasamisest kuni ettevõtte atraktiivsuse tõstmiseni tööturul, selgitab praktikakonkurssidel silma paistnud ja “Parim praktika 2024” toetaja SEB Panga personali ja koolituse divisjoni direktor Margit Pugal. Tema sõnul on praktika pakkumine pangas oluline seetõttu, et see võimaldab ettevõttel tutvustada end noortele talentidele varases karjääristaadiumis: „Kui võimaldada noortele praktilisi kogemusi, tutvuvad nad ettevõtte äritegevuse, kultuuri ja väärtuspakkumisega ning see loob pinnase, et nad näeksid ettevõtet kui tulevast tööandjat.“

Praktikandid aitavad kujundada ettevõtte mainet atraktiivse tööandjana. Positiivse kogemuse saanud noor jagab seda oma sõprade, kaastudengite ja perekonnaga, mis suurendab ettevõtte tuntust ja aitab kaasa positiivse tööandja kuvandi loomisele ja hoidmisele. „Seda oleme SEB-s kogenud, kui praktikaprogrammi kandideerivad noored mainivad vestlusel, et on kuulnud positiivset tagasisidet programmi kohta. Seda kinnitab ka igal aastal kasvav praktika kandidaatide arv,” lisab Puga, viidates SEB-s Youth LAB programmi raames saadud kogemustele.

Lisaks annab praktikantide kaasamine võimaluse olemasolevate töötajate suvepuhkuste sujuvamaks asendamiseks, samuti uuenduslike ideede saamiseks. Pugal selgitab, et noored saavad toetada ettevõtet paljude igapäevaste ülesannete juures. Noored on sageli valmis võtma ka suuremat vastutust ja lahendama keerukamaid tööülesandeid, pakkudes sealjuures välja uusi ja innovaatilisi lahendusi.

Kuidas luua praktikaprogramm, mis toetab noorte arengut ja motiveerib praktikaorganisatsioonis jätkama?

Läbimõeldud praktikaprogramm võib olla võtmeteguriks, mis motiveerib tulevikutalente organisatsiooni jääma või pärast õpingute lõppu taas liituma. SEB on oma kogemusele tuginedes leidnud, et praktika edukus sõltub mitmest tegurist:

  1. Seada praktika alguses täpsed eesmärgid ja ootused ning neid selgelt praktikandile kommunikeerida. See aitab noorel mõista, milline on tema töö panus organisatsioon edus.
  2. Anda praktikandile võimalus töötada reaalsete ja tähendusrikaste projektidega ning vältida ainult administratiivseid ülesandeid. Sisulistes tööülesannetes osalemine loob praktikandile tunde, et tema panus on väärtuslik, võimaldab erialaselt areneda ning annab tagasisidet selle kohta, kas valitud eriala või amet on tema jaoks ka pikemas perspektiivis huvi pakkuv.
  3. Määrata igale praktikandile personaalne mentor või juhendaja, kes toetab tema arengut ja annab regulaarselt tagasisidet. Kui noorel on juhendaja tugi, kellega arutada edusamme ja kes annab tagasisidet ning tunnustab saavutusi, siis see motiveerib praktikanti ja suurendab enesekindlust.
  4. Pakkuda lisaks tööpraktikale ka täiendavaid koolitus- ja arendustegevusi, mis aitavad noorel omandada uusi oskusi ja teadmisi. Koolitused võivad hõlmata nii erialaseid teemasid kui ka pehmeid oskusi. Samuti tasub korraldada töötubasid ja ajurünnakuid, kus praktikandid saavad pakkuda ideid ettevõtte protsesside parendamiseks.
  5. Võimalusel tasustada praktikaprogrammis osalemine. Tasustamine näitab, et ettevõte väärtustab praktikandi panust ja näeb teda võrdväärse meeskonnaliikmena. See suurendab motivatsiooni, lojaalsust ja tugevdab seotust organisatsiooniga.
  6. Luua toetav ja avatud õhkkond, kus noor tunneb end psühholoogiliselt turvaliselt. Kuna praktika on sageli noorte esimene töökogemus, võib see esialgu tekitada ebakindlust ja ärevust, eriti esimestel päevadel. Seetõttu on tähtis pakkuda keskkonda, kus nad saavad end vabalt arendada ja enesekindlust koguda.

Mida tasub praktikantide kaasamisel meeles pidada?

Praktikantide kaasamine nõuab juhendajate ja meeskonna aega ning pühendumist nende õpetamisel ja toetamisel. See investeering tasub end ära, kuna noored on tihti kiired õppijad ja toovad ettevõttesse värskeid ideid.

Pugal selgitab, et lisaks juba eelpool mainitule tuleks luua praktikantidele võimalusi suhete arendamiseks ja koostööks erinevate meeskondadega, näiteks pakkudes teiste kolleegide töövarjutamise võimalust. „Nii saab praktikant laiendada oma suhtlusvõrgustikku ning õppida oma valdkonna professionaalidelt, mis omakorda aitab luua tugevat seotust organisatsiooniga,” kinnitab Pugal.

Oluline on näidata praktikantidele, et organisatsioonis on võimalused ka tulevikukarjääriks. Siinkohal võiks tutvustada ettevõtte erinevaid üksuseid ja nende funktsioone ning kutsuda mõni kolleeg oma põnevat karjäärilugu jagades noori inspireerima. “Kui praktikant näeb, et organisatsioon pakub pikaajalisi arenguvõimalusi ja väljavaateid, on suurem tõenäosus, et ta soovib hiljem tagasi tulla,” räägib Pugal.

Praktikandi sisseelamiseks ja kohanemiseks võiks kaasata noori erinevatesse meeskonna- või ettevõtteülestesse tegevustesse ja, kutsuda ühistele lõunatele, sest see aitab luua tugevama sideme organisatsiooniga.

Praktikantide panus innovatsiooni ja ettevõtte arengusse

Praktikavõimaluste pakkumine on kasulik nii tööandjatele kui ka noortele, luues aluse tulevaste talentide kaasamiseks ja organisatsiooni konkurentsivõime tugevdamiseks. Pugali sõnul on seni SEB jaoks kõige suuremaks edulooks olnud Eesti esimese keskkonnasõbraliku pangakaardi MAISIC väljatöötamine, mis sisaldab tavaliste pangakaartidega võrreldes 84% vähem plastikut ja töötati välja SEB praktikaprogrammi Youth LAB raames.

Maisist valmistatud kaartidega hoiab pank aastas kokku ligikaudu 230 kg plastikut ja tunamullu pälvis ettevõte kaardi noortele turundamise eest Kuldmuna konkursil turunduskommunikatsiooni kategoorias hõbetaseme auhinna.

Osale “Parim praktika 2024” konkursil

Tööandjate keskliit kutsub ka tänavu märkama ja tunnustama tublisid tööandjaid ja õppureid, kes 2023/2024 õppeaastal praktikaalase tegevusega silma paistsid ja paljudele teistelegi eeskujuks olid! “Parim praktika 2024” konkursile on võimalik esitada parima praktikakoha ja parima praktikandi kandidaate kuni 30. september 2024.

Parima praktikakoha kandidaatideks saavad organisatsioonid (sealhulgas ka iseennast), kutseõppeasutused ja kõrgkoolid esitada organisatsioone, mis on 1.09.2023 – 31.08.2024 õppeaasta jooksul pakkunud praktikavõimalusi kutseõppuritele ja/või üliõpilastele. Kandidaadi esitamisel on oluline põhjalikult kirjeldada ning selgitada, kuidas ja mille poolest on antud organisatsioonis praktika hästi korraldatud. Siinkohal ei ole tähelepanu keskmes praktikantide arv, vaid eelkõige nende arendamisel tehtava töö kvaliteet ja mõju.

Parima praktikandi kandidaate saavad esitada organisatsioonid, mis on pakkunud õppeaasta 1.09.2023 – 31.08.2024 jooksul praktikakohti. Organisatsioon võib esitada igasse kategooriasse ühe kandidaadi. Kandidaatidena saab üles seada õppureid kutsekoolidest, rakenduskõrgkoolidest ja ülikoolidest, kes on sooritanud õppekavas ettenähtud praktika õppeaastal 1.09.2023 – 31.08.2024.

Tutvu konkursi tingimustega ja esita oma kandidaat parima praktikakoha ja parima praktikandi konkursile:

Liitu tööandjate uudiskirjaga

Uudiskiri jõuab teie postkasti üks kord kuus.

"(kohustuslik)" indicates required fields