Avaleht

Ain Hanschmidt: valitsus ei tohi uute maksudega vinti üle keerata

Eesti Tööandjate Keskliidu aseesimees, Infortari juhatuse esimees Ain Hanschmidt. Foto: Rauno Volmar.
Eesti Tööandjate Keskliidu aseesimees, Infortari juhatuse esimees Ain Hanschmidt. Foto: Rauno Volmar

Koalitsioonikõnelustel on kõlama jäänud õiged märksõnad: julgeolek, majandus- ja konkurentsivõime, riigirahandus, tööstuspoliitika. Lisaks otsuste ettearvatus ja raiskamise kokkutõmbamine. Need on olulised asjad, need lähevad ettevõtjale tõepoolest korda, selgitas Tööandjate keskliidu aseesimees, Infortari juhatuse esimees Ain Hanschmidt ajalehes Postimees.

Ettevõtja ootab reguleerimise ja stagnatsiooni asemel innovatsiooni ja ambitsiooni, uusi sihte ja turge, majanduskasvu. Pikaaegse ja raskekujulise languse raviks ei piisa täna enam mõnest antibiootikumist vaid tuleb kokku panna korralik programm, mis sisaldaks ekspordi toetamist, soodsa, kindla ja kohaliku energia pakkumist ning keskkonna kõrval ka inimeste huvide kaitsmist. Ainus, mis lisaväärtust loob ja seda eriti meiesuguses väikeses riigis on eksport, seda ei tohi maksustada, seda tuleb igal võimalikul moel soodustada ja oma ettevõtjaid toetada.

Soodsa ja moodsa energia osas on kõik võimalused ja võtmed uue valitsuse laual – Eesti energiaportfell peab olema mitmekesine ja päritolu kohalik, kõigile võrdseid võimalusi pakkuv, kõiki võrdselt kohtlev. Niipea kui teeme panuse vaid ühele kaardile ega loo juurde juhitavaid energiavõimsusi, oleme kogu oma tööstuse, terve majanduse ja riigi heaolu auti mänginud.

Rohepöörde osas on Euroopa mõistnud selle pöörde juures tasakaalu vajadust, mistõttu mitmed varasemad otsused on juba vaadatud või vaadatakse lähiajal ümber. Seega täna saame öelda, et teemad on kõik õiged, peagi näeme millised on lahendused.

Mis makse puutub, siis tänases olukorras ma usun, Eesti ettevõtja mitte ainult ei ole valmis, vaid tahab ise Eesti riigi julgeolekusse investeerida. See on investeering tema enda julgeolekusse. Samas peab valitsus olema ettevaatlik, et uute maksudega vinti üle ei keerata, mis niigi hapras seisus majanduse taastumist pidurdaks. 

Samamoodi ootab ettevõtja ka riigilt panustamist eksporti ning riigimehelikke ja tasakaalukaid otsuseid energeetikas ja rohepoliitikas. Ka need on investeeringud riigi julgeolekusse, kindlasse riiki.  

Täismahus artikkel ilmus ajalehe Postimees majandusveergudel.

Liitu tööandjate uudiskirjaga

Uudiskiri jõuab teie postkasti üks kord kuus.

"(kohustuslik)" indicates required fields