Avaleht

Eesti ja Soome koolid alustavad koos ettevõtetega tööstusinnovatsiooni võistlust

Tuleviku Loojad projekti eesmärk on luua seoseid reaalainetes omandatud teadmiste, ettevõtlikkuse ning tulevaste töökohtade vahel põhikooli noortele. Foto: frimufilms, Freepik

Eesti ja Soome tööstusvaldkonna erialaliidud algatavad võistluse Tuleviku Loojad põhikooli vanemale astmele, et leida ettevõtetele jätkusuutlikke lahendusi. Septembris algavat võistlust toetavad Soome haridus- ja kultuuriministeerium ning Eesti majandus- ja kommunikatsiooniministeerium.

Tuleviku Loojad / Tulevaisuuden Tekijät projekti eesmärk on luua seoseid reaalainetes omandatud teadmiste, ettevõtlikkuse ning tulevaste töökohtade vahel põhikooli noortele. Võistkonnad koosnevad 13-14 aastastest õpilastest, kes koos õpetajate ja ettevõtete poolsete mentoritega peavad leidma üles ettevõtete väljakutsed, mõtlema loovalt ja pakkuma välja jätkusuutlikke lahendusi, mida ettevõtted saaksid oma toodetes või tööprotsessides rakendada.

Võistlusel osalevad 9 põhikooli Soomest ja 10 põhikooli Eestist, kelle partneriteks on ettevõtted Metsä Group, UPM, Tallink, Eesti Energia, Fazer, Atria, Orkla, Bayer, Akzo Nobel, Estanc ja paljud teised. Õpilaste pakutavad lahendused peavad olema innovatiivsed, konkurentsivõimelised ja keskkonnasõbralikud.

“Ma pean väga oluliseks, et noortel oleks võimalus osaleda tuleviku väljakutsete lahenduste loomisel. See võistlus on uus lähenemine, kuidas viia kokku noored, koolid ja tööstusettevõtted, et luua selle pinnalt ühiseid koostöövorme,” ütles Soome noorsoo ja spordiminister Sandra Bergqvist. “Noored muretsevad väga kliimamuutuste pärast, mistõttu on tähtis, et nad saaksid osaleda kestlike lahenduste loomisel. Soomes on langenud huvi STEM-ainete vastu, kuid selliste projektide abil võime seda muuta ja suurendada nende ainete atraktiivsust.”

Eesti majandus- ja tööstusminister Erkki Keldo sõnul on tähtis tutvustada inseneriharidust juba põhikoolis, et kindlustada tööjõu järelkasv ettevõtete jaoks. “Eestis ja lähiriikides on terav puudus inseneridest. Uuringute kohaselt oleks Eesti tööjõuturu vajadus vähemalt 2500 uue talendi järele tööstuses,” lausus Keldo. “Insenerid aitavad luua ettevõtete jaoks suuremat lisandväärtust, mis omakorda suurendab majanduskasvu ja sotsiaalset heaolu. Tuleviku Loojate projekt on hea võimalus tutvustada noortele huvitavat tööstusmaailma, mis alati ei pruugi välja paista.”

Eestist osalevad koolid esindavad viite erinevat maakonda, Tallinnat ja Tartut. Iga kooli partnerettevõte tutvustab kooli võistkonnale oma väljakutseid ja kolme kuu jooksul peavad noored õppeprotsessi käigus esitama ettevõtetele oma innovatiivseid lahendusi. Kohalikud finaalvõistlused Soomes ja Eestis toimuvad käesoleva aasta novembris, kus noored tutvustavad oma lahendusi. Tuleviku Loojate rahvusvaheline finaal toimub Tallinna Tehnikaülikoolis 16. jaanuaril 2025. Finaalvõistlusel osalevad kummagi riigi viis paremat võistkonda.

“K-Print liitus võistlusega, et pakkuda noortele väärtuslikku kogemust ja uusi võimalusi. Kuigi tegutseme väga traditsioonilises tööstusharus, on meie jaoks äärmiselt oluline olla igapäevaselt uuenduste looja, et tõhustada oma tööprotsesse ja pakkuda klientidele parimaid lahendusi. Usume, et noorte värske pilk ja entusiasm koos meie ekspertide kogemusega pakuvad uusi ideid ja lahendusi, mis aitavad veelgi paremini vastata tuleviku väljakutsetele” ütles Rait Rebane, ettevõtte K-Print juht ja omanik.

Anni Siltanen Soome Keemiatööstuse Liidust ja Maiju Korhonen Soome Toiduainetetööstuse Liidust peavad oluliseks, et noored tutvuvad reaalse tööeluga juba varakult. “Kõikides tööstussektorites on pakkuda põnevaid töökohti tulevastele talentidele. Me imetleme Eestit mitme kandi pealt ja soovime õppida, kuidas äratada huvi loodus- ja täppisteaduste valdkonna väljakutsete vastu ja siduda neid reaalse tööstusega,“ laususid Soome erialaliitude esindajad.

Võistlused viib läbi Tallinna Tehnikaülikooli tehnoloogiakool, kes on töötanud välja ka võistluse formaadi. TalTechi tehnoloogiakoolil on varasemaid positiivseid kogemusi sarnaste projektide läbiviimisest, lisaks on tehnoloogiakooli üks ülesanne kasvatada erinevate vanusegruppide noortes huvi tehnoloogiahariduse vastu.

Projekti toetavad rahaliselt Soome Tööstuse ja Tööandjate Keskliidu Sihtasutus, Eesti Teadusagentuur ning majandus- ja kommunikatsiooniministeerium.

Tuleviku Loojate projektis osalevad Eesti koolid: Vändra Gümnaasium, Jüri Gümnaasium, Põltsamaa Ühisgümnaasium, Rapla Vesiroosi Kool, Kuressaare Nooruse Kool, Kuusalu keskkool, Keila Kool, Laiuse Jaan Poska Põhikool, Tartu Tamme Gümnaasium ja Tallinna Tehnikagümnaasium ning ettevõtted: Eesti Energia, Tallink, Orkla Eesti, Akzo Nobel Baltics, Incap Estonia, Estanc, Matek, Estonian Plywood, Kroonpress ja K-Print.

Liitu tööandjate uudiskirjaga

Uudiskiri jõuab teie postkasti üks kord kuus.

"(kohustuslik)" indicates required fields