Avaleht

Norma AS: Praktikajuhendaja õpetab loovat mõtlemist

Norma AS on aastakümneid olnud populaarne praktikakoht nii kutsekoolide kui ka ülikoolide õppuritele. Igal aastal on majas 20 kuni 30 praktikanti, kellest suur osa jääb ettevõttesse tööle.

Innovatsiooniinsener Sander Mitendorf on Normas töötanud kaks aastat ja tema ütlust mööda on eelkõige see suur tunnustus iseendale, et ta saab olla tulevastele inseneridele eeskujuks ja teenäitajaks. «Lisaks sellele saan praktika juhendajana panustada organisatsiooni hea järelkasvu leidmiseks,» märgib ta.

Oluline on huvi ja soov areneda

Mitendorf ütleb, tuginedes enda kogemusele, et praktikajuhendajaks olemine ei tähenda kindlasti topelt töökoormust. Suuresti on see tingitud sellest, et praktikantidel, kelle ta on endale juhendatavaks valinud, on olnud kõigil tõsine huvi valdkonna vastu ja soov areneda.

«Jah, teatud aeg tuleb võtta, et praktikante koolitada, nendega arenguvestlust pidada ja vahel ka vabas vormis maha istuda, et küsida, kuidas läheb. Kuid suuremas plaanis on praktikandid meie meeskonna täisväärtuslikeks liikmeteks, kelle kaasamine võimaldab meil väiksema ajaga ettevõttele suuremat lisaväärtust luua,»selgitab ta.

Heal praktikandil on Mitendorfi sõnul silmis sära ja huvi praktika jooksul võimalikult palju erinevaid asju proovida. Hea praktikant on aktiivne, motiveeritud ja avatud mõtlemisega. Tal on tööle tulles juba mingi konkreetne eesmärk, mille ta soovib praktikal olles saavutada. «Väga oluliseks pean praktikandi puhul ka julgust jääda iseendaks ning avaldada enda tegelikku arvamust eri olukordades. Inseneritöös on see väga oluline – mitmekesistab kollektiivi ja rajab teed uuenduslikele lahendustele,»rõhutab Mitendorf.

Avatud suhtlemine

Üldiselt on juhendajate eesmärk luua praktikantidele ettekujutus, mida tähendab inseneriks olemine, milline vastutus sellega kaasneb ja kui suurt väärtust tegelikult enda töö käigus luuakse. Juhendajad õpetavad praktikantidele meeskonnatööd, arendavad loovat ja julget mõtlemist ning annavad esimese ettekujutuse vastutusest.

«Võimaldame praktikandile töötamist ettevõtte erinevates osakondades, aidates nii kaasa tema silmaringi laienemisele ja et tekiks üldine arusaam tootmisettevõttes toimuvast,»ütleb Mitendorf.

Praktikante juhendades on ta alati tähtsustanud praktikandiga head läbisaamist ja avatud suhtlust. «Praktika jooksul palun praktikandil anda ka mulle tagasisidet, mida ja kuidas võiksin paremini teha inimeste juhtimisel. Nii olen ka ise pidevas arengus,»lisab Mitendorf.

 

Kommentaar

Karin Kelder

Norma AS personalijuht (kuni november 2018)

Praktikandid on samuti normakad nagu me kõik. Arvestades, et selline praktika on kestnud aastaid, oleme seega olnud rohkem kui tuhandele noorele esimene töökogemus. Praktikakuulutused avaldame siseveebis, töökuulutuste portaalides ja Norma ASi kodulehel. Oleme väga tänulikud meie 813 töötajale ja praktikantidele, kes enda koolikaaslastele ja tuttavatele meie kuulutusi jagavad.

Sellesuviste praktikantide arvamusküsitluse tagasiside põhjal soovitaksid 100 protsenti neist meid praktikabaasina. Põhjendustena toodi muuhulgas asjaolu, et praktikajuhendajad on pädevad ja hoolivad ning praktikante kaasatakse päris projektidesse ja ettevõtte igapäevatöösse. Atraktiivne tundus ka asjaolu, et Norma on suur ettevõte ning rahvusvahelise kontserni Autoliv osa. Praktika on tasustatud.

Autor: Signe Kalberg

Artikkel ilmus Postimehe erilehes “Praktika ja õpipoisiõpe” 

 

 

 

 

 

Liitu tööandjate uudiskirjaga

Uudiskiri jõuab teie postkasti üks kord kuus.

"(kohustuslik)" indicates required fields