Avaleht

2023. aasta Euroopa innovatsiooni tulemustabel: Taani tõuseb uueks liidriks, Eesti püsib mõõdukate innovaatorite hulgas

Foto: jannoon028, Freepik

6. juulil avaldatud 2023. aasta Euroopa innovatsiooni tulemustabeli (European Innovation Scoreboard 2023) kohaselt on Taani uus Euroopa Liidu innovatsiooniliider ning Eesti püsib teist aastat mõõdukate innovaatorite tulemusrühmas.

32. näitajal põhinev ulatuslik Euroopa innovatsiooni tulemustabel on vahend, mis aitab hinnata ja võrrelda ELi liikmesriikide, teiste Euroopa riikide ja piirkondlike naabrite innovatsioonitegevusi. Tulemustabel aitab riikidel hinnata oma riiklike innovatsioonisüsteemide tugevaid ja nõrku külgi ning tuvastada probleemid ja väljakutsed, millega tuleb tegeleda. Punktisummade põhjal jagunevad ELi riigid nelja tulemusrühma: innovatsiooniliidrid, tugevad innovaatorid, mõõdukad novaatorid ja uued novaatorid.

Eesti kuulub koos Sloveenia, Tšehhi, Itaalia, Hispaania, Malta, Portugali, Leedu, Kreeka ja Ungariga mõõdukate innovaatorite hulka. Tulemustabeli kohaselt on Eesti tulemuslikkus 98,6% Euroopa Liidu keskmisest, mis ületab mõõdukate innovaatorite keskmist, ja kasvab märksa kiiremini kui Euroopa Liidu oma (8,5 protsendipunkti võrra). Riigi tulemuslikkuse lõhe Euroopa Liiduga väheneb.

Innotrepiga järgmisele tasemele!

“Tööandjate keskliidus on ka innovatsioon meie südameasjaks ja oleme võtnud oma eesmärgiks aidata suurendada innovatsiooni erasektoris. Siin on meile abiks Innotrepp. See on ettevõtte arendamise mudel, mis jagab ettevõtted innovatsioonivalmiduselt viiele küpsustasemele ning kirjeldab neid tasemeid läbi kuue innovatsioonivõimekuse kategooria. Süsteemsest innovatsioonijuhtimisest huvitatud ettevõte saab kiirelt teada enda peamised arendamist vajavad kohad. Juunis valmis innovatsioonitrepi avalik nägu, visuaalne identiteet ja veebileht. Innotrepi kodulehel on võimalik saada rohkem teada innovatsioonivõimekuse hindamise protsessist ja laadida alla esimesed mudelit tutvustavad materjalid. Innotrepi veebikeskkond areneb 2023. aasta jooksul koostöö- ökosüsteemiks ettevõtete uuendusvõimekuse suurendamiseks. Aasta teises pooles valmib veebilehel ettevõtetele suunatud enesehindamise rakendus ja avanevad ka esimesed teenused,“ räägib Tööandjate keskliidu innovatsiooninõunik Kati Rostfeldt.

Rohkem infot Euroopa innovatsiooni tulemustabeli kohta leiad Euroopa Komisjoni kodulehelt (inglise keeles).

Liitu tööandjate uudiskirjaga

Uudiskiri jõuab teie postkasti üks kord kuus.

"(kohustuslik)" indicates required fields