“Parim juht 2025” finalist Aaro Lode varasem juht tegi tema peal inimkatseid

Kokast tippjuhiks kasvanud, parima juhi konkursi finalist Aaro Lode oli kokana töötades selline eeskuju, et peakokk tegi tema peal piiride kompamiseks inimkatseid. Teineteisega oldi siiski rahul, kuid Lode teele on sattunud ka halbu ja õpetlikke juhte.
Pärnu juhtimiskonverentsi, Eesti personalijuhtimise ühingu PARE, Eesti Tööandjate keskliidu ja Äripäeva korraldatud konkursi finalist Baltic Resturants Estonia juht Aaro Lode jagas oma juhtimiskogemust ja õppetunde Äripäeva raadio saates „Juhi jutud“.
Siin on mõned väärt mõtted sellest vestlusest.
– Kokast juhiks saamine käis mul loomulikult. Olen naljaga pooleks öelnud, et sain aru, et on inimesi, kes teevad minust oluliselt paremini süüa. Las nemad teevad siis süüa ja ma siis juhin neid.
– Juhtimise juurde jõudsin loomulikult. Vähe on selliseid juhte, kes võiks öelda, et on seadnud endale eesmärgiks saada juhiks. Võib leida köögi, kus töötad üksinda, aga üldiselt on see meeskonnatöö ja pead suutma teisi tiimiliikmeid kaasata, nendega koostööd tegema. Lisaks töötad köögis ajasurve alla, kus pead igale olukorrale suutma reageerida ja lahendusi välja mõtlema. Kunagi ei tea, kas sööma tuleb 10, 100 või 200 inimest. Ja mida teha siis, kui toit saabki otsa?
– Kui Inglismaalt Eestisse tagasi tulin, siis viimasel vestlusel tunnistas mulle mu juht, sealne peakokk „ütlen sulle ausalt, tegin sinu peal kogu aeg inimkatseid. Tahtsin näha, kus on taluvuse piir. Kui sina suutsid neid asju teha, siis peavad ka teised suutma teha“.
– Mu piirini ta ei jõudnud. Ilmselt on see eestlaste töökultuuris sees – teeme oma asju hästi, suure hädaldamiseta. Inglismaale minnes olin neile tundmatu isiksus ja töötasin köögis end üles ning peakokk nägi mu juhioskuseid. Olin temaga väga rahul ja ilmselt oli ka tema minuga rahul.
– Seetõttu käis kokast juhiks saamine loomulikult. Olen naljaga pooleks öelnud, et sain aru, et on inimesi, kes teavad minust oluliselt paremini süüa. Las nemad siis teevad süüa ja ma siis juhin neid.
– Kokana töötades puutud kokku erinevate inimestega, ka mitte kõige paremate juhtidega. See paneb mõtlema, et asju saaks teistmoodi teha ja kui need võimalused tekivad, siis ütled „miks mitte“. Täna juhin toitlustusettevõtet ja köögitaust tuleb mulle väga palju kasuks. Tean, kuidas äriprotsessid toimivad, kuidas töö allüksustes käib.
– Peakokkadel on meeletu töövõime ja loovus. Kogu aeg tuleb midagi uut välja mõelda ja teistest parem olema. Äris on samamoodi – mis on see meie konkurentsieelis. Selle pidev otsimine ja loovus selle taga tuleb köögist.
– Mul on olnud häid juhte ja halbu juhte. Tean seetõttu, mida ise juhina kindlasti ei teeks. Näiteks egoistlik lähenemine asjadele ja teiste maailmavaadetega vähem arvestamine. Olen õppinud, et üksi asju tehes on ka võimalik, aga koos on oluliselt lihtsam teha. Teine õppetund on usk – kui usud, et teed õiget asja, siis lõpuks sinu väärtus avaldub ja asjad juhtuvad.
– Head juhti on keeruline lõpuni defineerida, sest igale organisatsioonile on hea juht erinev. Ma ise tahaks, et mu juht oleks aus ja otsekohene, julgeks asju välja öelda. Hea juht tunnustab meeskonda.
Aaro Lode küsimus Eesti juhtidele: kui oluliseks peab juht hea tööenergia hoidmiseks tasakaalustatud toitumist?
Parim juht selgub 16. mail Pärnu juhtimiskonverentsil.