Avaleht

Praktikameistrid: mida rohkem panustad, seda rohkem saad tagasi

"Parim praktika 2023" võitjad. Foto: Meeli Küttim
“Parim praktika 2023” võitjad. Foto: Meeli Küttim

Praktika on lisaks noortele kasulik ettevõttele, sest toob majja värskeid ja uuenduslikke ideid ning aitab värvata andekaid töötajaid, selgub parimate praktikakohtade pakkujate kogemusest. Näiteks praktika käigus välja töötatud ja edukalt turule toodud keskkonnasäästlikum pangakaart tõi SEB pangale mainekal turunduskonkursil hõbemuna.

„Võtame iga praktikanti võrdväärsena ning püüame teda võimalikult palju kaasata meie tiimi tavapärasesse tööellu,” märgib mullu Eesti Tööandjate Keskliidu konkursil „Parim praktika 2023“ parima väike-ettevõtte tunnustuse võitnud nõustamisettevõtte Milton New Nordics praktikaprogrammi Lendstart vedaja Silvia Säinast.

Ettevõtte neli kuud kestev programm sisaldab kuuenädalast aktiivset tööperioodi ja töötubasid ettevõtte kõikide tiimide poolt. Nii saab praktikant aru ettevõtte toimimisest ja agentuuri igapäevaelust. Programm on lisaks tudengitele avatud ka karjäärimuutjatele ja igat praktikanti juhendab mentor, kes toetab ja juhendab teda ning aitab tagada mõlema ootuste täitumise.

Iga praktikant võib olla tulevane talent

Seda, et hästi läbimõeldud ja süsteemsed praktikaprogrammid toetavad tulevikutalentide värbamist ja tugevdavad ettevõtete konkurentsivõimet, rõhutavad teisedki praktikakonkursil silma paistnud ja tunnustatud ettevõtete esindajad. Positiivne praktikakogemus mängib võtmerolli noorte tööturule sisenemisel ja edasisel karjääriteel, kujundab organisatsiooni mainet atraktiivse tööandjana ja aitab leida turult parimaid talente.

Näiteks varasematel aastatel praktikakonkursil edukalt esinenud ja tänavu seda toetav SEB pank pälvis oma praktikaprogrammi abiga Kuldmuna konkursil hõbetaseme turunduskommunikatsiooni auhinna. Nimelt sündis Eesti esimene keskkonnasõbralik pangakaart MAISIC praktikaprogrammi Youth LAB raames. See on panga personali ja koolituse divisjoni direktor Margit Pugali sõnul nende seni suurim edulugu.

Postiivne kogemus jõuab õppurist kaugemale

See ei jää aga ühekordseks saavutuseks. „Kui võimaldada noortele praktilisi kogemusi, tutvuvad nad ettevõtte äritegevuse, kultuuri ja väärtuspakkumisega ning see loob pinnase, et nad näeksid ettevõtet kui tulevast tööandjat,“ selgitas Pugal. Positiivse kogemuse saanud noor jagab seda oma sõprade, kaastudengite ja perekonnaga, mis suurendab ettevõtte tuntust ja aitab kaasa positiivse tööandja kuvandi loomisele ja hoidmisele.

Lisaks on praktika sageli noore inimese esimene kokkupuude valitud erialaga ning see võib kujuneda oluliseks verstapostiks tulevases karjääris – õnnestunud praktikakogemus annab kindluse valitud eriala sobivuse osas.

Näiteks mullu parima regionaalse praktikakoha tiitli võitnud robootika ja autonoomsete sõidukite arendamisele spetsialiseerunud Clevoni ja ettevõtluskõrgkooliga Mainor koostöös toimiv Clevoni Akadeemia on õpitu rakendamise hea näide – töökohapõhine õpe ühendab teoreetilised teadmised praktiliste kogemustega tootearenduses.

Clevoni Akadeemia koordinaatori Laido Valdvee sõnul algab nende programm kohe esimesest õppenädalast ning praktikaained, mis vahelduvad teooriatundidega, moodustavad poole kogu õppekavast. Töökohapõhisel õppel on õppuritel võimalik värskelt omandatud teoreetilised teadmised õpipoisina tootearenduses praktikasse rakendada.

Õpe algab lihtsamate ülesannetega, näiteks väiksemate õpperobotite programmeerimisega, ja liigub edasi keerukamate projektideni, nagu oma roboti ehitamine ja programmeerimine. Sedasi valmib tudengite tiimidel kolme aasta jooksul oma enda autonoomne robotkuller.

Tudeng töötab nagu päris insener

„Tudengid teevad praktika jooksul läbi tootearenduse protsessi, mille Clevoni arendajad on läbinud oma algusaastatel. Meie eesmärk on, et praktikandid saaksid kohe algusest peale kaasatud tootearenduse protsessidesse, mis on meie ettevõtte tuumiktegevused,“ ütles Valdvee.

Erilist tähelepanu pööratakse juhendamise metoodikale, mis keskendub loovale mõtlemisele ja iseseisvale probleemilahendusele. Traditsioonilise praktikajuhendi asemel pakutakse tudengitele väljakutsed, mis nõuavad uute lahenduste leidmist. „Tavaliselt kujutatakse praktikat ette nii, et praktikajuhendi täitmisel valmib praktiline töö. Me sellist juhendit ei anna, sest siis jõuaksime sama tulemuseni,“ märkis Valdvee ja on veendunud, et ainult nii saavad tudengid avastada midagi uut.

Tasub teada: kuidas teha praktikast tõeline magnet?

Läbimõeldud praktikaprogramm võib olla võtmetegur, mis motiveerib tulevikutalente organisatsiooni jääma või pärast õpingute lõppu taas liituma.

  1. Sea praktika alguses täpsed eesmärgid ja ootused ning neid selgelt praktikandile kommunikeerida. See aitab noorel mõista, milline on tema töö panus organisatsioon edus.
  2. Anna praktikandile võimalus töötada reaalsete ja tähendusrikaste projektidega ning vältida ainult administratiivseid ülesandeid. Sisulistes tööülesannetes osalemine loob praktikandile tunde, et tema panus on väärtuslik, võimaldab erialaselt areneda ning annab tagasisidet selle kohta, kas valitud eriala või amet on tema jaoks ka pikemas perspektiivis huvi pakkuv.
  3. Määra praktikandile personaalne mentor või juhendaja, kes toetab tema arengut ja annab regulaarselt tagasisidet. Juhendaja tugi, tunnustus ja tagasiside motiveerib praktikanti ja suurendab enesekindlust.
  4. Paku lisaks tööpraktikale täiendavaid koolitus- ja arendustegevusi, mis aitavad noorel omandada uusi oskusi ja teadmisi. Koolitused võivad hõlmata nii erialaseid teemasid kui ka pehmeid oskusi. Samuti tasub korraldada töötube ja ajurünnakuid, kus praktikandid saavad pakkuda ideid ettevõtte protsesside parendamiseks.
  5. Võimalusel tasustada praktikaprogrammis osalemine. See näitab, et ettevõte väärtustab praktikandi panust ja näeb teda võrdväärse meeskonnaliikmena. See suurendab motivatsiooni, lojaalsust ja tugevdab seotust organisatsiooniga.
  6. Loo toetav ja avatud õhkkond, kus noor tunneb end psühholoogiliselt turvaliselt. Kuna praktika on sageli noorte esimene töökogemus, võib see esialgu tekitada ebakindlust ja ärevust, eriti esimestel päevadel.

 Allikas: SEB Pank

Artikkel ilmus personaliuudised.ee portaalis.

Liitu tööandjate uudiskirjaga

Uudiskiri jõuab teie postkasti üks kord kuus.

"(kohustuslik)" indicates required fields