Avaleht

Erasmus+ praktika kui võimalus tõsta töötajate kompetentsi

Selleks, et kõrgkoolis õpitu kinnistuks kõige paremini on oluline õpilaste teoreetiliste teadmiste tihedam sidumine praktiliste oskustega. Praktika sooritamine väljapool Eestit annab mitmeid eeliseid ja oskusi ning aimu uudsetest tehnoloogiatest, metoodikatest, ideedest ning võimalustusest, kuidas seda kõike efektiivsemalt kasutada. Samuti aitab väliskogemus arendada suhtlus- ja keeleoskusi ning annab teadmisi erinevate kultuuride kohta. Omandatakse ka muid tööandjate seas hinnatud nn pehmeid oskusi ning teadmisi ettevõtluse kohta, arendatakse algatusvõimet ja iseseisvat mõtlemist.

Erasmus+ toetab kõrgkoolis õppivate bakalaureuse-, magistri- ja doktoriõppe üliõpilaste praktikat (sh tööpraktika, õpipoisiõpe jne). Praktikavõimalused on avatud ka hiljuti kõrgkooli lõpetanutele.

Üliõpilaste välispraktikast võidavad eelkõige asutused, kes tegutsevad ühel või teisel moel rahvusvahelises keskkonnas ja sektorites, kus on tihe konkurents ning on kasulik olla kursis sellega, mis toimub samas valdkonnas suurema mastaabiga riikides. Näiteks jaetööstus (alkoholi, magusatootjad, toiduainetööstus üldisemalt), IT ettevõtted (telekom ettevõtted), moetööstus, logistika jne.

Ettevõtja võib küll kaotada pooleks aastaks tööjõu, aga seejuures võidab ta avatuma silmaringiga, motiveerituma töötaja, kes suudab tuua ettevõttesse rahvusvahelist kogemust, uusi ideid ja vaadata protsesse kõrvaltvaataja pilguga.

Praktikavõimalused on avatud üliõpilastele, kes õpivad Eesti kõrgkoolides. Praktikaperioodi pikkuseks võib olla kaks kuni kaksteist kuud. Kandideerimine toimub oma kodukõrgkooli kaudu ning kandideerida on võimalik aastaringselt. Praktika peab olema seotud õpitava eriala ja isiklike arenguvajadustega ning kuuluma võimaluse korral õppeprogrammi. Stipendiumi suurus sõltub sihtriigist, keskmiselt on see suurusjärgus 650 -700 eurot kuus. Lisaks võib praktikaandja maksta praktikandile tema töö eest tasu.

Alates 2018. aastast on praktikat võimalik sooritada üle maailma. Praktikakoht võib olla leitud üliõpilase enda poolt või läbi kõrgkooli.

Tööandjad võivad suunata töötavad üliõpilased ka oma filiaali või partneri juurde kogemuste vahetuseks ja uute oskuste õppimiseks. Samadel tingimustel saavad tulla Eestisse praktikale ka välisüliõpilased.

Vaata, mida arvavad endised erasmuslased kogemusest välisüliõpilasena!

Liitu tööandjate uudiskirjaga

Uudiskiri jõuab teie postkasti üks kord kuus.

"(kohustuslik)" indicates required fields