Avaleht

Parim juht 2016 Erkki Raasuke: Vaja on julgust teha tõeliselt suuri asju

Eesti parima juhi tiitli võitis tänavu LHV Grupi juht Erkki Raasuke. Ta leiab, et Eesti juhid ja ettevõtjad võiksid oluliselt enam koostööd teha.  Samuti kipub meil puudu jääma julgusest ära teha tõeliselt suuri asju. Kümne aasta tagusele iseendale soovitaks ta aga rohkem kuulata ja vähem rääkida.

Kas sa ise tahaksid töötada enda alluvuses?

Ma olen üsna kindel, et see oleks keeruline. Kipun suurema võimu vastu võitlema. Praegu kindlasti vähem kui kunagi. Aga näiteks Indrekul võis minuga raske olla. Võtsin täiesti tarbetutes kohtades lahingu üles ja näitasin hambaid. Müts maha tema ees. Need komponendid on praeguseni alles, kipun oma juhte tarbetult häirima.

Kas sa oled praegu selline juht, nagu sa oled tahtnud olla?

Ma ei ole kunagi niimoodi mõelnud, et tahan olla juht. Kas ma suuresti olen iseendaga rahul? Kui just parajasti ei ole viimane tagasisidesessioon ja sealt millegagi pihta saanud, siis hetketi võiks mõelda, et võib-olla olen täitsa okei. Arenemisruumi kindlasti on. Samas on igaühel mingisugune keskne osa või autentsus ja seda ei peagi minema väga väänama, vaid olla sellest nagu üle ja siis proovida ennast rakendada sellistesse situatsioonidesse, kus minu tüüpi inimene töötab.

erkki1 (002)Sõnasta üks koostöömõte, mida mõne teise Eesti juhiga võiks ellu viima hakata.

Koostöö on asi, milles me üldiselt oleme üsna kehvad. Emotsioonid ja eelhinnangud tihti takistavad. Ettevõtete klastrite sees saaks rohkem asju koos teha. Võiksime jõuda sinna, et tunnetada ära, kuidas koostöö annab palju rohkem juurde, võrreldes sellega, kui seda koostööd ei tee.

Mida ütleksid kümne aasta tagusele iseendale?

Räägi vähem, kuula rohkem. Pane tähele. Ja ole inimeste vastu kena.
 
Kuidas juhtida üleilmastumise muutusi ehk sõita laineharjal, mitte et ulpida seal laine sees ja neelata vett alla?
 
Minuga käib kaasas midagi, mida inglise keeles kirjeldab väljend long term greedy. Kui pannakse komm lauale ja öeldakse, et üks variant on see komm kohe ära süüa või siis teine, et ootad tunni ja saad kolm kommi. Olen suutnud tunni ära oodata ja võiksime rohkem nii suuta. Aga tulemus ei tule ka mitte niisama lihtsalt istudes, vaid julgusega asju ette võtta, teha ja muuta ning säärast on meil oioi kui palju. Oleme üsna tardunud ja ma ei tea, kui halb peaks meil olema, et sellest tardumisest välja saaksime.
 
Kuidas võita aega juurde ehk mis tegevused võiks ära delegeerida juht?
 
See polegi kinni ainult delegeerimisest, vaid üldises töökorralduses. Hea on mingi perioodi järel küsida, kes mida ja mis järjekorras teeb, kes teeb otsuse jne. Oi, kuidas see teeb elu tõhusaks. Proovin seista ka rööprähklemise vastu. Inimesed ei ole ühelt asjalt teisele hüppamises üldiselt head. See käib tänapäevase eluga kaasas, aga süvenemisaega on vaja, innovatsioon ei sünni puusa pealt.
 
Kuna alustamine määrab tihti lõpptulemuse, siis mis on esimene asi, mida sa igal hommikul teed ning viimane asi, mida teed igal õhtul?
 
Teen hommikuvõimlemist. Hakkasin ühe-kahe harjutusega peale ja nüüd on rutiin, et teen 30 minutit hommikuvõimlemist, sellega saan ennast käima. Vahetult enne magama minemist teen sudokut.
 
Küsimusi, mida ühele tippjuhile tavaliselt ei esitata, küsis Rivo Sarapik. Artikkel ilmus Äripäevas 24. mail 2016 ja intervjuu tehti raadiosaates “Äripäev Eetris” 18. mail 2016.

Parim Juht 2016 from Äripäev on Vimeo.

 
 
 
Mis on konkurss Parim Juht 2016?
 
Eesti Parim Juht 2016 konkursi finaalis olid lisaks Raasukesele ka Eesti Maksu- ja Tolliameti juht Marek Helm ja Swedbank Eesti juht Robert Kitt. Žüriisse kuulusid personalijuhtimise ühingu PARE juht Ene Olle, Postimehe peatoimetaja Merit Kopli, Äripäeva peatoimetaja Meelis Mandel, Pärnu Konverentside programmijuht ja Eesti Tööandjate Keskliidu juhataja Toomas Tamsar, Eesti Tööandjate Keskliidu volikogu liige Valdo Kalm ning Pärnu Juhtimiskonverentsi esineja Anu Välba. Kandidaatide puhul hinnati laitmatut mainet ja eetilist käitumist, tema juhitava organisatsiooni/ ettevõtte häid ja jätkusuutlikke tulemusi ja juhi panust Eesti elu parandamisse laiemalt.
 
Eelmisel aastal võitis konkursi Estraveli pikaaegne juht Anne Samlik, tunamullu toonane Sisekaitseakadeemia rektor ja praegune Pindi Kinnisvara juht Lauri Tabur.

Liitu tööandjate uudiskirjaga

Uudiskiri jõuab teie postkasti üks kord kuus.

"(kohustuslik)" indicates required fields