Avaleht

Keeleoskuse kontrollis saaks bürokraatiat vähendada

Keeleinspektsiooni inspektorid võiksid saada võimaluse hinnata töötaja eesti keele oskust, sest see vähendaks nii tööandjate kui ka inspektsiooni halduskoormust, leidsid tööandjad kohtumisel haridus- ja teadusminister Mailis Repsi ning keeleinspektsiooni juhi Ilmar Tomuskiga.

12. augustil toimus Tööandjate keskliidu eestvedamisel kohtumine, kus Eesti Hotellide ja Restoranide Liit, Eesti Kaupmeeste Liit, Eesti Turvaettevõtete Liit ja AS-i Eesti Raudtee esindajad tutvustasid haridusministrile ning keeleinspektsioonile murekohti seoses keeleseaduse nõuete ja keeleinspektsiooni kontrollidega. Varasemal kohtumisel on Tööandjad teinud juba konkreetseid ettepanekuid määruse muutmiseks. Hotellide ja Restoranide Liit töötas aga koostöös keeleinspektsiooniga välja klienditeeninduse juhendi.

Täna on peamine murekoht nõue, et töötaja, kes ei ole hariduse saanud eestikeelses koolis, peab oma keeleoskuse tõendamiseks tegema eesti keele eksami ja saama riikliku tasemetunnistuse. Samas on väga palju inimesi, kes hoolimata muukeelses koolis saadud haridusele valdavad eesti keelt vabalt või piisavalt. Nendelt keeleeksami sooritamise nõudmine ei ole mõistlik ning lisab põhjendamatut bürokraatiat.

Kohtumisel osalenud erialaliidud ja Tööandjad tegid ettepaneku suurendada keeleinspektsiooni inspektorite volitusi nii, et neil oleks võimalik kontrolli käigus kohapeal hinnata, kas töötaja valdab eesti keelt vajalikul tasemel.

Keeleinspektsiooni juhi Ilmar Tomuski sõnul on tegemist mõistliku ettepanekuga ja inspektor võiks keeleoskust hinnata lühikese struktureeritud vestluse käigus. Ka minister Reps ütles, et mõte tasub kaalumist. Samas tuleb tagada inspektori objektiivsus. Ministri sõnul võetakse ettepanek ministeeriumis töösse. Lõpliku otsuse saab teha aga Riigikogu, sest see eeldab keeleseaduse muutmist.

Arutleti ka võimaliku hea tava kokkuleppe üle, millega liitunud tööandjad lubavad toetada oma töötajate keeleõpet. Täna saab Töötukassast toetust eesti keele õppeks tööanda juures, samuti on olemas mitmeid mobiilseid rakendusi, mille abil saab eesti keelt tasuta õppida ja mida tööandjad võivad oma töötajatele soovitada.

Võimalused eesti keele tasuta õppimiseks

Iseseisvaks keeleõppeks on võimalusi mitmeid, nende hulgas on keelekohvikud, kultuurimoodulid ning e-õppe võimalused Keeletee ja Speakly.

https://www.keeletee.eesobib iseseisvaks õppeks alates 0-tasemega algajatest kuni B1-tasemel edasijõudnuteni. 

Speakly www.speakly.meon rakendus, kus eesti keelt saab tasuta õppida nii:

  1. Minewww.speakly.me
  2. Vajuta “Osta kohe”;
  3. Logi sisse, vali eesti keel, vali mistahes pakett;
  4. Sisesta sooduskood EV100, mis nullib tasu;
  5. Tee keeletest enda taseme määramiseks;
  6. Alusta õpinguid.

Lisainfo: Ott Ojamets, Speakly tegevjuht, +372 51 209 38, ott@speakly.me 

 

 

 

 

Liitu tööandjate uudiskirjaga

Uudiskiri jõuab teie postkasti üks kord kuus.

"(kohustuslik)" indicates required fields